Det är en sjukdom som drabbar omkring 1,5 miljoner svenskar. Migrän kan slå till plötsligt, utan förvarning, och påverka både arbetsliv och livskvalitet. Trots detta får många fortfarande inte den vård de behöver. Men nu sker en viktig förändring: Sverige inför nationella riktlinjer för hur migrän ska behandlas inom vården.

Äntligen en prioritet inom vården

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) uttrycker att det är hög tid att migränvården uppmärksammas ordentligt. Från och med hösten 2025 påbörjar Socialstyrelsen sitt arbete med att ta fram riktlinjer, efter uppdrag från regeringen. Målsättningen är att alla i Sverige – oavsett om man bor på landsbygden eller i stad – ska få tillgång till likvärdig vård.

Ett dolt lidande, särskilt bland kvinnor

Migrän är en av de vanligaste neurologiska sjukdomarna i världen, och den drabbar framför allt kvinnor. I Sverige är tre gånger så många kvinnor som män drabbade. Trots det har migrän länge varit missförstådd och nedprioriterad. Många kvinnor får höra att det handlar om ”stress” eller att de bara behöver vila.

För en del dröjer det år innan de får träffa en neurolog. Under den tiden kan livet kännas som ett moln av smärta, illamående och social isolering.

– Vi hoppas riktlinjerna bidrar till både bättre behandling och ökad förståelse för hur allvarligt migrän kan påverka livet, säger Mattias de Frumerie, expert inom neurologi.

Nya behandlingar – men ojämn tillgång

Det sker framsteg inom migränvården. Nya läkemedel, som exempelvis CGRP-hämmare, har inneburit att fler patienter får effektiv hjälp. Dessutom har vårdprogrammen blivit mer individanpassade.

Men trots detta ser tillgången till vård olika ut i landet. Det skiljer sig mellan regioner och mellan olika delar av vårdkedjan – som primärvård och specialistkliniker.

– Med nationella riktlinjer kan vi säkerställa att fler får rätt diagnos och behandling, oavsett var de bor, förklarar sjukvårdsministern.

Så ska riktlinjerna tas fram

Socialstyrelsens uppdrag är både konkret och omfattande. De ska:

  • Kartlägga dagens tillgång till vård
  • Identifiera brister och ojämlikheter
  • Ge vägledning kring både diagnos och behandling

Experter inom neurologi och representanter från patientorganisationer kommer att involveras för att bidra med sina perspektiv. Riktlinjerna ska även skickas ut på remiss, så att patienter, vårdpersonal och intressenter kan lämna synpunkter. Hela arbetet förväntas vara klart inom två år.

Varför det här är en viktig milstolpe

Migrän är inte ”bara huvudvärk”. Det kan påverka alla aspekter av livet: arbetsförmåga, relationer, och psykisk hälsa. Den är också en av de främsta orsakerna till sjukskrivning bland yrkesverksamma i Sverige.

Att sjukdomen nu blir en nationell vårdprioritering innebär ett efterlängtat erkännande – både av det lidande som drabbade upplever, och av den medicinska utvecklingen som möjliggör bättre behandlingar.

Det här vet vi hittills

  • Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram Sveriges första nationella riktlinjer för migränvård
  • Målet är jämlik vård när det gäller diagnos och behandling, oavsett bostadsort
  • Arbetet startar hösten 2025 och beräknas ta två år
  • Fokus ligger även på könsskillnader, vårdsamordning och ökad kunskap hos personal och allmänhet

De nya riktlinjerna är mer än bara medicinska rekommendationer – de markerar början på ett nytt synsätt på en ofta osynlig sjukdom.

Har du egna erfarenheter av migrän och hur vården hanterat det? Dela gärna med dig – diskussionen har just börjat.